top of page

Història

Amb poques paraules i per començar, podríem dir que probablement som la millor falla que es planta a l’Avinguda de la Murta de Xàtiva des de l’any 1.989. Any en que un grup de veïns amb antecedents fallers decidí vincular els carrers Acadèmic Maravall i Avinguda de la Murta a aquest món de les falles.

Els primers monuments fallers es plantàren a la plaça de la Constitució fins que aquest lloc es convertí en un espai dedicat a la pràctica d’esports i parc infantil, produïnt el canvi en la ubicació actual dels monuments, que és l’avinguda de la Murta.

Amb ja més de treinta anys d’existència ens hem consolidat dintre del món faller xativí, on poc a poc hem volgut, i a vegades aconseguit, marcar una línia diferent de fer les coses, tenint molta cura amb la vessant cultural del món faller i la salvaguarda de les nostres arrels.

Això ha fet, que a banda de plantar els nostres dos monuments al carrer amb la celebració de la setmana fallera i participar en tots els actes fallers de la ciutat, hem intentat crear un caliu d´amor per les nostres tradicions i la nostra llengua. Més de vint-i-cinc edicions de la dansà popular, més de vint edicions de la Festa de les paelles, que s´ha convertit en l´inici “oficiós” de les Falles de Xàtiva, ja tres edicions d’un concert de dolçaines i percussió de música fallera, ja tres edicions del Trofeu Falla Murta de Pilota Valenciana, aconseguint la primera partida femenina de professionals de la pilota que s´ha celebrat a Xàtiva. És a dir, tot un seguit d´actes culturals que volen nodrir de sentit a la nostra associació cultural i comissió fallera.

Ens podríem definir com una comissió alegre i festiva, relativament nombrosa i amb el futur assegurat, tenint en compte el nostre cens infantil, que dona goig vore el carrer de menuts amb blussó gaudint d´una festa que s´impregna per tot el cos i que es converteix en un sentiment unitari en escoltar la música que ens engresca i ens prepara per a un futur prometedor, obligant-nos així a continuar amb fermesa i il·lussió el camí que uns valents encetaren ara fa més de trenta anys.

bottom of page