top of page
Portada museu.png

El Museu Faller de Xàtiva fou inaugurat a febrer de l’any 2015 i està ubicat al carrer més important de la nostra ciutat, el carrer Montcada i molt aprop de la plaça de la Trinitat on fa més de 150 anys es va plantar la primera falla fora de la ciutat de València.

La motivació per crear aquest museu era la preservació del ninots indultats de la nostra ciutat des de l’any 2012 per a que les futures generacions de ciutadans de Xàtiva puguen conèixer com eren les nostres falles. Entre tots els elements presents al nostre museu podem destacar elements de la imprempta de Blai Bellver, qui portà les falles a Xàtiva; diversos documents, bandes, maquetes i, com no, ninots. Sent un ninot de Vernia datat de l’any 1946 una de les joies del museu.

Entre els diversos elements també destaquem dos maquetes cedides per l’artista de la nostra ciutat José Martínez i Mollà amb els lemes “El rapte d’Europa” i “Publicitat”, sent ambdues falles guardonades com a millor falla de València. També trobem una maqueta del nostre artista local Manolo Blanco i Sancho amb el lema “En primavera s’altera el corral”, plantada l’any 2006 a la demarcació de Sueca-Literat Azorín.

A més a més aquest museu pertany a la Xarxa de Museus Fallers de la Comunitat Valenciana com els museus de València o Borriana, sent açò una distinció afegida per visitar-lo. També és la seu de la Junta Local Fallera de Xàtiva on es reuneixen cada setmana els presidents de les diverses comissions per tractar diversos temes en relació a la nostra festa.
 
Per poder concertar una visita és necessari comunicar-ho al nostre correu electrònic jlfxativa@gmail.com. Encara que en l'actualitat el Museu Faller es troba en un procés de remodelació integral.

bottom of page