top of page

Nota de premsa Falla Selgas Tovar: Els “lligams” protagonitzen el llibret de la Falla Selgas Tovar

La comissió va presentar el volum el passat divendres 14 de febrer.

La falla Selgas Tovar va presentar el passat divendres 14 de febrer el seu llibret explicatiu 2020 que porta per títol “Lligams”, en un acte presidit per l’Acadèmica de la Llengua Valenciana Immaculada Cerdà, acompanyada pel president de la falla Enrique Mora i el coordinador del treball José Luis Lagardera.

D’esquerre a dreta: Enrique Mora, president de la comissió; Immaculada Cerdà, Acadèmica de la Llengua Valenciana; i José Luis Lagardera, coordinador del llibret.

El volum, que compta amb més d’una trentena de col·laboradors literaris i gràfics, està dividit en tres apartats diferenciats. El primer d’ells, el més extens, tracta dels lligams de les falles amb alguns aspectes de la festa, com ara la relació amb la pólvora amb un article de la periodista Claudia Argent –filla de pirotècnic- o entre l’artista faller i el monument, amb una peça de l’artista faller Ricard Balanzà. El bloguer Jordi Maravilla parla del lligam entre els artistes i els poetes-guionistes i ‘l’estudiós Pepe Sanchis escriu sobre la relació entre les falles i la Tortuga dels fusters. Aquest apartat parla a més, sobre aspectes com ara la música, la relació falles-fogueres, els llibrets, la cultura, la fotografia, el teatre o la relació entre falles i política, amb un article del delegat del Levante-EMV a Xàtiva Agustí Garzó.

El segon dels apartats fa una analogia entre la sang i el món faller, amb articles del vicepresident de Junta Local Ángel José Sánchez –que compara els grups sanguinis amb els fallers-, l’ex president de Sant Jordi i president del Consell de la Joventut Guillermo Delegido –que analitza les transfusions de fallers entre comissions-, o uns versos de José Ramón Cerdà que expliquen com ser un bon faller de sang, entre d’altres.

Patrícia Viñes i Martínez, Fallera Major de Xàtiva, amb els conductors de la presentació.

L’últim dels apartats versa sobre les nissagues falleres, centrant-se especialment en els artistes fallers. Es destaca les nissagues dels Blanco i els Grau, amb extensos estudis de Rafa Tortosa i Joan Quilis respectivament, complementats amb una entrevista als primers i un obituari per la recent mort d’Antoni Grau. També hi ha espai per a les nissagues més importants de València, com ara els Santaeulalia i els Puche, a més de parlar de figures com ara Regino Mas i la nissaga Borja, la més important de la història de Xàtiva, en un assaig signat per Ximo Corts.

Patrícia junt a membres de la Cort d’Honor tant major com infantil i acompanyants, amb els conductors de la presentació.

Aquests apartats literaris vénen complementats per l’apartat infantil, que combina jocs i imatges gràfiques amb algun que altre relat signat per l’escriptora Adela Ruiz i la fallera i professora infantil Ana Arnau, a més del tradicional lligacames que satiritza l’actualitat fallera i política de Xàtiva.

La portada del volum ha estat elaborada per la dissenyadora i il·lustradora xativina Patricia Bolinches (laboli), mentre que el disseny ha corregut un any més a càrrec del dissenyador José Luis Mollà.

4 visualizaciones0 comentarios

Comentários


bottom of page